MOJI LINKOVI

Ovdje možete slušati moju omiljenu muziku od Galije

Omiljena muzika od Lepe Brene

Elemental

van gogh

MOJI FAVORITI
Copyright © 2008 All rights reserved
27471 posjeta
28.08.2008.

ZDRAVKO ČOLIĆ

Zdravko Čolić je rođen 30. maja 1951. godine u Sarajevu i kao dečak se više zanimao za sport, nego za muziku. Prvo je bio golman u juniorima "Zelje", a ubrzo je shvatio da mu atletika više leži. Na jednom takmičenju je osvojio drugo mesto, odmah iza tadašnje atletske zvezde Nenada Stekića. Međutim, kako Čolić kao sportista nije postizao značajnije rezultate, a kako je bio talentovan za recitovanje, podrazumevalo se da učestvuje u školskim priredbama. Voleo je glumu, pa je primljen u Pionirsko pozorište gde je učestvovao u predstavama "Dečaci Pavlove ulice" i "Kekec i Mojca". Muzika mu je bila hobi. Učio je gitaru i išao u muzičku školu. Sa drugom Bracom Isovicem svirao je za društvo u parku, a u lokalnim okvirima su bili poznati kao duet Čola i Isa sa Grbavice. U to vreme, Čolić je skidao repertoar sa domaćih i italijanskih festivala. U drugom razredu gimnazije, sa prijateljem Nedimom Idrizovićem otišao da provede praznike u očevoj vikendici u Baosicima. Na Idrizovićevo nagovaranje, prijavio se za takmičenje pevača amatera u Bijeloj. Pevao je "Lady Madonna" grupe The Beatles i osvojio drugo mesto, a i svoj prvi pevački honorar. Shvativši da od tog pevanja nešto moze da bude, priključio se grupi "Mladi i lijepi", a potom 1969. godine prelazi u "Ambasadore". Sastav su u to vreme činili vojni muzičari, a jedini civil bio je gitarista Slobodan Vujović. Grupa vremenom dobija sve više ponuda za svirke, što vojni muzičari zbog svojih obaveza nisu mogli da ispune, pa 1970. Godine Čolic i Vujović formiraju nove "Ambasadore". Tog leta sa "Indexima" sviraju mesec dana u Dubrovniku. Sledeći korak je učesće na festivalu "Vaš šlager sezone" sa pesmom Zdenka Runjića "Plačem za tvojim usnama" sa kojom osvajaju sedmo mesto i ona postaje veoma slušana. U to vreme Zdravko dobija ponudu da vežba sa "Indexima" i bude na klupi za rezerve u slučaju da Davorin Popović napusti grupu. Nekoliko puta je i nastupao sa njima. Ali, kako se pesma sa "Šlagera sezone" u izdanju "Beograd diska" prodala u iznenađujuće velikom tiražu, uspesi "Ambasadora" skrenuli su pažnju Kornelija Kovača na Zdravka Čolića i on ga poziva da postane pevač "Korni grupe" umesto Dada Topića.


Image Hosted by ImageTitan.com


Zdravko je u to vreme bio na prvoj godini studija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, dao je pet ispita, ostale su mu samo dve matematike, ali on ipak 10. Septembra 1971. godine dolazi u Beograd. Sa "Korni grupom" ostaje šest meseci i za to vreme su snimili tri pesme ("Gospa Mica gazdarica", "Kukavica" i "Pogledaj u nebo"). Vraća se u Sarajevo, nastavlja studije, a 15. aprila 1972. godine na festivalu "Vaš šlager sezone" izvodi pesmu Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu" koju je trebalo da otpeva Josipa Lisac, ali je odustala. Čolić osvaja treće mesto publike, nagradu za interpretaciju i zlatni mikrofin, a postaje i "vlasnik" prvog velikog hita. Od tog momenta zvanično počinje njegova solo karijera, kojom će se uzdići na mesto najveće estradne zvezde na prostorima tadašnje SFRJ. Te godine učestvuje na festivalima, u Splitu sa pesmom "Stara pisma", Skoplju sa pesmom "Moj bol" ("Eden život, edna žena"), zatim i na festivalu u Prištini. Potom Čolić, Indexi, Bisera Veletanlić, Sabahudin Kurt i Sabina Varešanović odlaze na turneju po SSSR. Sledeći korak je pesma "Gori vatra" Kemala Montena kojom Zdravko 1973 .godine u Luksemburgu predstavlja Jugoslaviju na izboru za Pesmu Evrovizije. Sledeće dve godine Čolić se česće pojavljuje na festivalima. Učestvuje sa pesmama "Bling blinge bling", "Ona spava", (pobeda na Hit paradi), "Zvao sam je Emili" (pobeda na "Vašem šlageru sezone"), "April u Beogradu" (autor Kornelije Kovač, pobeda na Beogradskom proleću), "Ljubav je samo riječ", Vojkana Borisavljevića, "Zelena si rijeka bila (autor Kemal Monteno, Pobeda na Šlageru sezone). U isto vreme potpisuje ugovor sa nemackom korporacijom WEA i za njihovo tržište snima dva singla, ali se tu završava njegova karijera u inostranstvu jer Zdravko nije želeo da živi u Nemačkoj, dok je u zemlji bilo mnogo koncerata. Na tim pločama potpisan je kao Dravco, jer je nemačkim urednicima njegovo ime bilo komplikovano za izgovor.


Image Hosted by ImageTitan.com Image Hosted by ImageTitan.com


Njegov prvi studijski album "Ti i ja" izlazi 1975. godine i serija jakih pesama "Vagabund", "Igraš se vatrom", "Loše vino" (na muziku Gorana Bregovića i tekst Arsena Dedića), dovode do masovne devojačke histerije. Najbliži saradnik mu je Kornelije Kovač i tu praksu neće menjati ni na sledećim albumima. Za omot je bio zadužen Dragan S. Stefanović koji ce i ubuduće biti redovan član tima. Te iste godine PGP RTB izdaje LP ''Zdravko Colic'' na kome su bili hitovi sa singlova. Iako 1976. godine na zagrebačkom festivalu sa pesmom "Ti si bila, uvijek bila" osvaja tek četvrto mesto, predstavlja ubedljivo najveću zvezdu. Krajem te godine sa Indexima kreće na prvu jugoslovensku turneju. Posle beogradskog koncerta postaje jasnija mera elektriciteta koja se oko njega stvara. Prilikom davanja autograma u Jugotonovoj prodavnici u Beogradu, kordon devojaka gubi glavu i lomi izloge trudeći se da mu priđu bliže. Poslednji put se na nekom festivalu pojavljuje u Zagrebu 1977. godine sa pesmom "Živis u oblacima". Na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme u Zagrebu 1977. godine nastupa sa budućim najprodavanijim singlom. Singl ploča "Druze Tito mi ti se kunemo" prodana je u vise od 300.000 primeraka.


Image Hosted by ImageTitan.com


Sledeći album "Ako priđeš bliže" snima u Zagrebu, a miksuje u Nemačkoj i ploča te 1977. godine biva bukvalno razgrabljena. Za prve dve nedelje prodato je 50 hiljada primeraka, a novi aduti kod publike su "Pjevam danju, pjevam noću", "Glavo luda", "Zagrli me", "Juče jos", "Jedna zima s Kristinom" i "Produži dalje". 01. aprila 1978. godine kreće na jugoslovensku turneju, a spektakl pojačava baletska grupa "Lokice". Već tada je ploča otišla u 150 hiljada primeraka da bi na kraju prebacila 700 hiljada primeraka. Postoji zapisan podatak da je sa reprintom ovog izdanja iz 1999. godinje u izdanju Hi-Fi Centra koji je te godine objavio ponovo sve Čolićeve albume koji su sedamdesetih i osamdesetih godina izašli za "Jugoton" i "Diskoton", ovaj album prodat u vise od 1.000.000 primeraka. Pod adekvatnim nazivom"Putujući zemljotres" Čolićeva turneja se tada odvijala po već utvrđenom scenariju; devojčice placu i ciče, a kordoni milicije pokušavaju da odbrane Čolića od masovnih izliva strasti. U anketi lista "Zdravo" Čolić pobeđuje u kategoriji najdraža ličnost, a svaka novina donosi naslovnu stranu sa njegovim likom. Iako je na početku turneje održao čak dva koncerta u beogradskom "Pioniru" 04. i 08. aprila, svejugoslovenski uspeh rezultirao je koncertom na "Marakani" održanom 5. Septembra 1978. godine koji je okupio oko 70.000 ljudi. U pratećoj Čolićevoj grupi klavijature je svirao Kris Nikols, a bas Dado Topić, zvezde tada već počivšeg sastava "Time". Topić je nastupio kao zagrevanje, otpevao je nekoliko svojih hitova, a zatim je na binu stupio "pjevac", praćen razgolićenim "Lokicama". Kao gosti koncerta pojavili su se Kemal Monteno, Arsen Dedić, Kornelije Kovač, Josip Boček, trio Strune i pevački kvintet RTB-a. Sav prihod od nastupa Zdravko je ustupio Savezu slepih. Na stadionu su snimljeni i prvi kadrovi filma o Zdravku "Pjevam danju, pjevam nocć". Scenario je pisao novinar Dusan Savković, a režirao je reditelj Jovan Ristić, pa je film ispao kao dokumentarac od 90 minuta koji je kasnije pretocen u seriju od četiri epizode i nekoliko meseci kasnije posle bioskopske premijere prikazan na tadašnjoj jugoslovenskoj televiziji. Koncertu na "Marakani" prisustvovao je Zigi Loh direktor nemačke diskografske kuće koji je bio iznenadjen Zdravkovom popularnosšću. Odmah je predložio da se obnovi ugovor, pa su za nemačko tržiste objavljeni singlovi sa pesmama "Jedina" i "Zagrli me" kao i jedan disko singl na kome su pesme "I m Not Robot Man" i "Light me". Međutim, Zdravko nije prihvatio njihovu ponudu da se preseli u Nemačku i tamo radi za njih. Umesto toga, 14. Novembra 1978. godine odlazi u Valjevo na odsluženje vojnog roka. Kasnije je prekomandovan u Beograd, pa u Požarevac, a vojsku je zavrsio 14. septembra 1979.
U proleće 1980. godine objavljuje album "Zbog tebe" sa pesmama "Pisaću joj pisma duga", "Pusti, pusti modu",i epski širokom "Pjesmo moja". Album je sniman u Engleskoj producirao ga je Kornelije Kovač, a autori su jos bili Goran Bregović, Kemal Monteno, Arsen Dedić i Spomenka Kovač, Iako je euforija za Zdravkom malo opala, ploča je prodata u preko 400.000 primeraka. Sledeća turneja je bila nešto mirnija, bez Lokica, ali sa engleskim muzičarima. Na kraju turneje, u oktobru 1980. godine ima čak tri rasprodata konctrta u beogradskoj hali "Pionir". Na jednom od njih prvi i poslednji put, na jednom svom koncertu, uživo peva tada mega hit "Druže Tito mi ti se kunemo". Novi album "Malo pojacaj radio" sniman je oktobra 1981. godine u Londonu. Muzički deo posla odradili su Kornelije Kovač i Goran Bregović, a matrice su snimili engleski studijski muzičari. Komponovali su materijal, producirali i aranzirali, a ploča donosi zaokret ka rockerskijem zvuku. Hitovi su bili "Mađarica", "Nove lakovane cipele", "Ksžrš da ti nekad izgledam k'o Dunav". U pesmi "Što si prepotentna", Zdravko se prvi put ogledao kao autor muzike, dok su deo ostalog materijala napisali Đorđe Balašević, Duško Trifunović, Đorđe Novković i Marina Tucaković. Tiraž je opet bio impresivan, vise od 300.000 primeraka. Tokom 1982. Godine na turneji je održao pedeset pet koncerata a pratili su ga članovi grupe "Generacija 5". Tada su nastupili u Prištini u kojoj zbog demonstracija niko punih godinu dana nije svirao. Nastup na beogradskom Tašmajdanu 10.juna 1982. godine okupio je osam hiljada mladih, a cena karata je za to vreme bila neuobicajeno visoka - sto dinara. Sledeća ploča "Šta mi radiš" opet je snimana u Londonu i to pod potpunom kontrolom Kornelija Kovača. Svirali su engleski muzičari, a autori pesama su bili Kovač, Bajaga, Kikamac (Zana), Arsen Dedić i drugi. Album je objavljen 1983. godine, donevši opet nekoliko hitova "Cherie, Cherie", "Šta mi radiš" i pre svih veliku hit baladu "Stanica Podlugovi". Turneju je opet poduzeo sa članovima grupe "Generacija 5", a pojačanje je bio i Laza Ristovski. Na sledecoj ploči "Ti si mi u krvi" 1984. godine, prvoj koju snima u Beogradu, u studiju "Akvarijus", Čolić se pesmama okreće etno zvuku posebno u numerama: "Ruška", "Sto Cigana", "Ti možeš sve al' jedno ne" ali se kao najveći hit opet izdvaja balada, do danas neprevaziđena "Ti si mi u krvi" koju su u tandemu uradili Kornelije i Spomenka Kovač. Sledi delimična jugoslovenska turneja koja je obuhvatila Jadransku obalu, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, kao i veliki koncert u "Centru Sava". U to vreme Čolić se privremeno udaljava sa scene, osnivajuci u Sloveniji, u Domzalama, sa Bregovićem izdavačku kuću "Kamarad" i među prvima započinju privatnu izdavačku delatnost. Uželevši se muzike i scene, posle skoro tri godine pauze i petnaestogodišnje vernosti zagrebackom "Jugotonu", za sarajevski "Diskoton" sa Kornelijem Kovačom, kao producentom i aranžerom snima i objavljuje decembra 1987. godine album jednostavno nazvan "Zdravko Čolić" kojim se vraća pop zvuku. Ploča nije imala velikog medijskog odjeka i pamti se kao album sa najslabijim tirazom od "samo" 200.000 primeraka sa koga kao hitovi izdvajaju numere "Oj djevojko selen velen", kao i tradicionalno vec, balade, "Hej suzo" i "Samo ona zna". Povodom ploče nije održana turneja, a i sledećih godina se posvetio privatnom biznisu. Godine 1990. sa Goranom Bregovićem radi album "Da ti kažem šta mi je" koji objavljuje privatna beogradska izdavačka kuća "Komuna". Materijal je promovisan na Mesamu 1990. godine. Na njemu se našla obrada narodne "Čaje šukarije" u kojoj repuje devojčica Ivana, glumica iz filma "Kuduz" koja se izdvaja kao najveći hit, a tu su i numere "Čija je ono zvijezda", "E draga, draga" i naslovna "Da ti kažem šta mi je" autora Dine Merlina. Sa početkom ratnih godina Čolić se preselio u Beograd, povremeno nastupao u manjim dvoranama širom Evrope sa Lazom Ristovskim, a redovan je saradnik na pločama Bregovićeve filmske muzike. Tokom pauze u njegovom diskografskom radu godine 1994. Komuna i PGP RTS objavili su dupli LP "Poslednji i prvi" na kojoj je izbor njegovih najvećih hitova. Tokom devedesetih godina, smatra se jednim od najprodavanijih albuma u tadašnjoj SRJ. Posle sedam godina pauze, takođe za "Komunu" izdaje svoj deveti album. Decembra 1997. godine u prodaji se pojavljuje CD pod nazivom "Kad bi moja bila" u produkciji Gorana Bregovića. Pesme su komponovali Čolić i Bregović, a deo tekstova su napisali Marina Tucakovic i Bajaga. Sa albuma su se izdvojile pesme ''Čini ti se grmi'', ''Jako, jako slabo srce zavodiš'', kao i balade ''Kad bi moja bila'' i "Tabakera". Dugo odsustvo kao da se nije ni osetilo, što pokazuje masovan dolazak publike na koncert u Budvi,juna 1998. godine, zatim serija od devet rasprodatih koncerata u ''Sava centru'' u Beogradu, puna hala u Prištini gde je nastupio ne obazirući se na sukobe. Njegov deseti album ''Okano'', objavljen je krajem 2000. godine u izdanju BK Sounda. Album pored naslovne numere donosi i nove hitove "Krasiva", "Hotel Balkan" i naravno ponovno jednu baladu "U boji vina". Tiraž je bio preko pola miliona prodatih nosača zvuka, a usledila je i velika turneja po većim gradovima bivše Jugoslavije. Zdravko je tada pevao u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Skoplju, Podgorici i mnogim drugim gradovima, a turneja je završena koncertom na Marakani, 30. juna 2001. godine, na kojoj se ovaj put okupilo oko 80.000 ljudi a pred malim ekranima vise od 4.000.000 ljudi pratilo je direktan prenos koncerta. Album ''Okano'' proglasen je za album godine, pesma ''Okano'' za hit godine, a Zdravko Čolić je izabran za ličnost godine. U maju 2001. godine Zdravko se oženio Aleksandrom, a 1. oktobra iste godine dobio je ćerku Unu-Zvezdanu. 24.decembra 2003. godine Zdravko je publici predstavio album ''Čarolija'' ponovo u izdanju RTV BK. Ubrzo su se izdvojile, i zauzele top-liste, pesme ''Ao nono bijela'', ''Zločin i kazna'', ''Moja draga'', ''Na ovaj dan'', a sa jednim od najboljih spotova se izdvaja veliki hit ''Mnogo hvala''. U maju 2004. godine je počela turneja, ponovo po većim gradovima bivše Jugoslavije - Ljubljana, Skoplje, Banja Luka, Kragujevac, Budva, Čačak, Niš, Bijeljina, Valjevo, a zatim koncerti u nekim evropskim zemljama. Tokom 2005. godine održano je jos 14 koncerata u Kanadi, Americi, Evropi, kao i na prostorima bivše SFRJ. U oktobru je Zdravko 2 večeri zaredom pevao pred beogradskom publikom u novootvorenoj dvorani "Beogradska Arena". Koncertima je prisustvovalo preko 50.000 ljudi. U 2006. godini Zdravko i njegova porodica dočekali su jednu novu čaroliju... Po drugi put dobio je ćerku - princeza Lara rodjena je 10. avgusta...
Novi album ''Zavicaj'' objavljen je u decembru 2006. godine u izdanju PGP RTS-a. Početni tiraž od 300.000 primeraka rasprodat je u rekordnom roku - za manje od mesec dana.


The bestČarolija


Zavičaj
11.08.2008.

EKV

Ekatarina Velika (skraćeno EKV) je bila rok grupa iz Beograda i jedna od najuspešnijih i najuticajnijih grupa na prostoru bivše Jugoslavije.

Srž benda činili su gitarista i pevač Milan Mladenović, klavijaturistkinja Margita Stefanović i basista Bojan Pečar.

Početak

Katarina II je nastala 1982. godine u Beogradu. Grupu su nakon raspada benda Šarlo Akrobata formirali pevač Milan Mladenović, gitarista Dragomir "Gagi" Mihajlović, basista Švaba Radomirović i bubnjar Dušan Dejanović. Naziv potiče od imena Mihajlovićeve neuzvraćene ljubavi, devojke Katarine. Tokom 1982. bendu se pridružuje klavijaturistkinja Margita "Magi" Stefanović. Radomirović ubrzo potom prelazi u "Du Du A", a Dušan Dejanović u Disciplinu kičme, te bubnjeve jedno vreme svira Branko "Mango" Kuštrin. Početkom 1983. na mesto bubnjara dolazi Ivica "Vd" Vdović, bivši bubnjar Šarla akrobate, a basista postaje Bojan Pečar, čime je formirana konačna ritam sekcija benda. Konačna i poslednja postava grupe Katarina II - Mladenović, Mihajlović, Stefanović, Pečar i Vdović - započinje 1983. sa radom na debi albumu.

Kraj

Početkom 1994. godine Ekatarina Velika je neaktivna. Mladenović u proleće odlazi u Brazil gde zajedno sa prijateljem i muzičarem Mitrom Subotićem Subom i grupom brazilskih muzičara radi na albumu "Angel's Breath". Po njegovom povratku u Beograd bend nastavlja sa koncertnom aktivnošću i počinje sa radom na novom albumu čiji je radni naziv "Ponovo zajedno". Rad na albumu je međutim ubrzo obustavljen zbog Mladenovićevih zdravstvenih problema. U avgustu 1994. bend svira na festivalu u Budvi što je njihov poslednji koncertni nastup. Sledećeg dana Milan Mladenović je prebačen u bolnicu gde je otkriveno da ima rak pankreasa.

Svega nekoliko meseci kasnije, 5. novembra 1994., Milan Mladenović je umro u Beogradu u 36-oj godini. Njegovom smrću Ekatarina Velika je prestala da postoji.

Bojan Pečar umro je u Londonu od srčanog udara 13. oktobra 1998. u 37-oj godini.

Margita Stefanović je umrla 18. septembra 2002. godine u Beogradu u 43-oj godini. Uzrok smrti nije zvanično potvrđen, ali se smatra da je najverovatnije umrla od posledica dugogodišnjeg intravenoznog korišćenja droge.

Ostali članovi benda koji su preminuli su Ivan Vdović (1992. kao prva registrovana žrtva AIDS-a) i Dušan Dejanović (umro je od AIDS-a 16. novembra 2000. u Beogradu).
Ekatarina Velika je među najuticajnijim, ako ne i najuticajniji bend na prostoru bivše Jugoslavije, a takođe se smatra i jednim od najvažnijih bendova na jugoslovenskoj rok sceni uopšte. Mnogi bendovi su tokom godina obrađivali njihove hitove, ali ono što je karakteristično je to da se imitacije tema kojima se Mladenović bavio kao i njegovog jedinstvenog pesničkog stila stalno pojavljuju u muzici mnogih novih mladih bendova.

Među bendovima za koje se tvrdi da su pod velikim uticajem Ekatarine Velike je bend Van Gog koji se uzdigao do statusa jednog od najpopularnijih rok bendova u Srbiji u drugoj polovini 90-ih, ali koji je takođe često kritikovan zbog preterane sklonosti ka imitaciji EKV-a, naročito kada se radi o tekstovima pesama. Drugi bend na koji je Ekatarina Velika značajno uticala je Block Out, koji je obradio njihovu pesmu "Soba" (tribjut izdanje "Kao da je bilo nekad") i koji često svira njihove pesme na svojim koncertima.


Ljubav

01 ZEMLJA
02 PORED MENE
03 LJUBAV
04 7 DANA
05 VODA
06 PRVI & POSLEDNJI DAN
07 LJUDI IZ GRADOVA
08 ZID
09 TONEMODum dum

01 DUM DUM
02 SIGURAN
03 ODGOVOR
04 KARAVAN
05 IDEMO
06 ZABRANJUJEM
07 GLAD
08 BLEDO
09 HLADAN
10 DOLCE VITA


EKV

01 OCI BOJE MEDA
02 ZABORAVI OVAJ GRAD
03 TATOO
04 HODAJ
05 RUKE
06 MODRO I ZELENO
07 TO SAM JA
08 OLOVNE GODINE
09 I HAVE ALWAYS LOVED YOU


Katarina II

01 AUT
02 VRT
03 PLATFORME
04 RADOSTAN DAN
05 GETO
06 TREBA DA SE CISTI 1
07 JA ZNAM
08 KAD KRENEM KA
09 TREBA DA SE CISTI 2
10 JESEN


The best

01 VRT
02 PLATFORME
03 GETO
04 TREBA DA SE CISTI
05 JA ZNAM
06 KAD KRENEM KA
07 TREBA DA SE CISTI II
08 AUT
09 MODRO I ZELENO
10 JESEN
11 STVARAN SVET OKO MENE
12 BUDI SAM NA ULICI
13 TI SI SAV MOJ BOL
14 TATOO
15 TATOO
16 OCI BOJE MEDA
17 RADOSTAN DAN


Samo par godina za nas

01 IZNAD GRADA
02 KRUG
03 SRCE
04 SINHRO
05 NISAM MISLIO NA TO
06 PAR GODINA ZA NAS
07 AMERIKA
08 ONA I ON I ON I JA
09 ONA MI JE REKLA
10 SVETILISTE
11 IZNAD GRADA
12 SRCE
13 PAR GODINA ZA NAS
14 NISAM MISLIO NA TO
15 ONA I ON I ON I JA
16 SINHRO


Live

01 AUT
02 MODRO
03 JESEN
04 STVARAN SVET
05 BUDI SAM
06 KAO DA JE BILO NEKAD
07 TI SI SAV MOJ BOL
08 TATOO
09 OCI
10 NOVAC
11 RADOSTAN DAN


Neko nas posmatra


S vetrom u lice


Kao nada kao  govor kao more


EKV1


The best
11.08.2008.

DINO MERLIN

Dino Merlin (Edin Dervišhalidović rođen 12. septembra 1962, Sarajevo) je bosanskohercegovački izvođač rock, etno popa i zabavne muzike.

Dino Merlin je, uz Kemala Montena, najznačajniji bosanskohercegovački kantautor, te važan domaći kompozitor i izvođač pjesama rock, etno popa i zabavne muzike sa folklornim elementima.

Edin Dervišhalidović ili "Dino Merlin", što je njegovo scensko ime, rođen je 12. septembra1962. godine u Sarajevu, gdje provodi djetinjstvo i gdje se školuje. 1983. godine Dino osniva muzičku grupu "Merlin" za koju piše tekstove i muziku, i gdje pjeva, čime postaje jedan od najmarkantnijih frontmena na području bivše Jugoslavije.

Svoju solo karijeru Dervišhalidović započinje 1991. godine pod scenskim imenom "Dino Merlin". Tekstovi za masovnu publiku, proizašli iz ličnog iskustva, jedan su od glavnih razloga koji mu omogućuje da na bosanskoj i regionalnoj muzičkoj sceni slovi za jednog od najvećih autora. Sve češće Dino upotrebljava instrumente orijentalne, etno muzike, usklađene sa novim zvucima elektronske muzike. Odličan primjer za to je pjesma "Sam" sa njegovog pretposljednjeg albuma "Sredinom".

Od 1991. do danas, snimio je nekoliko albuma, od kojih je nekoliko kompilacija i koncertni. Pri tome je album "Sredinom" (2000) bio jedan od najprodavanijih, ako ne i najprodavaniji album na području čitave Jugoistočne Evrope u posljednjih deset godina.

Po izlasku albuma "Sredinom", Dino organizuje koncert u Sarajevu na koji dolazi više od 80.000 ljubitelja njegove muzike. Na svoju dugu listu uspjeha, dodaje i dva učešća za nacionalnim izborima za Pjesmu Evrovizije. 1999. godine Dino Merlin odnosi i pobjedu, te predstavlja Bosnu i Hercegovini na eurovizijskom finalu u Jerusalemu, osvajivši visoko šesto mjesto, koje je dosad naš drugi najbolji plasman na ovom takmičenju. Sa uspjehom učestvuje i na nekoliko međunarodnih festivala (Danska, Turska, itd.). Autor je prve bosansko-hercegovačke himne "Jedna i jedina".1985 - Kokuzna vremena

01 Kokuzna Vremena
02 Ljubav Nije Paradajz
03 Jutro U Splitu
04 U Kandzama Jastreba
05 Svjetla Zagreba
06 Pricalica
07 Ruzan San
08 Duhovi Konjaka
09 Daj, Nazovi Me


1986 - Teško meni sa tobom

01 Dodji Il Me Se Prodji
02 Tesko Meni Sa Tobom
03 Cijela Juga Jedna Avlija
04 Ne Budi Me Seno
05 Sibirska
06 Nek' Padaju Cuskije
07 Uspavanka Za Gorana B
08 E Otkad Mi Se Nisi Javila
09 Lazu Me


1989 - Nešto lijepo treba da se desi

01 Mjesecina
02 Svuda Behar Probeharao
03 Zar Je to Sve Sto Imam Od Tebe
04 Ne Placi Mati
05 Nesto Lijepo Treba Da Se Desi
06 Kad Zamirisu Jorgovani
07 Danas Sam O. K.
08 Jel' Sarajevo Gdje Je Nekad...


1990 - Peta strana svijeta

01 Harmonika
02 Sta Ti Znacim Ja
03 Palidrvce
04 I Ovo Prodje
05 Pala Magla
06 Ucini Mi Pravu Stvar
07 Sa Mojih Usana
08 Ja Sam Na Te Navik'o


1993 - Moja bogda sna


1995 - Balade


2004 - Burek

Dino Merlin 2004 - Ako nastavis ovako
Dino Merlin 2004 - Bijelo
Dino Merlin 2004 - Burek
Dino Merlin 2004 - Burek
Dino Merlin 2004 - Kad covjek voli zenu
Dino Merlin 2004 - Majka ruzi kcer
Dino Merlin 2004 - Misici
Dino Merlin 2004 - Na vi
Dino Merlin 2004 - Sarajevo
Dino Merlin 2004 - Subota
Dino Merlin 2004 - Superman
Dino Merlin 2004 - Svila
Dino Merlin 2004 - Ti si mene
Dino Merlin 2004 - Zelja
Dino Merlin 2004 - Zid
Dino Merlin - Verletzt
Merlin & Osman Hadzic-Pustite me (www.cafe.co.yu)
10.08.2008.

GALIJA

Još kao tinejdžer pod jakim uticajem hipi pokreta, Nenad Milosavljević (roden 1954. godine u Nišu), počinje da se bavi muzikom. Prateći se na akustičnoj gitari i usnoj harmonici po niškim parkovima i leti na moru, prijateljima svira tadašnje hitove. Prvi javni nastup imao je 1975. godine u vreme Niških filmskih susreta na Večeri poezije i muzike. Izvodi svoje pesme, ali i repertoar Hose Felisijana. Sledeće godine, u okviru Večeri slobodnih formi nastupa na Omladinskom festivalu u Subotici. Zatim učestvuje na Beogradskom proleću i počinje da piše muziku za pozorišne predstave. Dobija ponudu da za amatersko pozorište Treća polovina komponuje muziku koja bi se uživo izvodila tokom predstave. Sa članovima grupe Dva lustera dogovara da rade zajedno, a zatim uz njihovu pratnju 11. aprila 1977. godine organizuje solistički koncert u Narodnom pozorištu.

Ubrzo počinju da rade kao grupa Galija, i nazvali su se po imenu kafane u kojoj su se sastajali. Grupu pored Nenada Milosavljeviča čine Goran Ljubisavljević - gitara, Predrag Branković - bas, Nenad Tančić - bubnjevi i Bratislav Stamenković - klavijature. Tančič ubrzo odlazi u vojsku, a na njegovo mesto dolazi Boban Petrović, jedan od retkih stalnih članova grupe u budućnosti. Na Gitarijadi u Zaječaru 1978. godine pobeđuju sa novim klavijaturistom Zoranom Stankovićem. Nekoliko meseci kasnije učestvuju i na Omladinskom festivalu u Subotici. Tada klavijature već svira Ljubodrag Vukadinović. Na turneji sastava Smak sviraju kao predgrupa. Krajem 1978. godine nastupaju na BOOM festivalu u Novom Sadu. Debi album snimaju 1979. godine sa novim stalnim članom, Predragom Milosavljevićem, Nenadovim bratom. On peva prateće vokale i zadužen je za tekstove. Album "Prva plovidba" donosi im i prve hitove: "Avanturista", "Gospi" i "Decimen".

Posle nastupa na "Rock spektaklu '79" koji je na stadionu JNA organizovalo Bijelo dugme, od grupe se opraštaju Goran Ljubisavljević, Predrag Branković i Ljubodrag Vukadinović. Novi članovi postaju basista Zoran Radosavljević, gitarista Dušan Radivojević i klavijaturista Nebojša Marković, ali se promene tu ne zaustavljaju. Album "Druga plovidba" snimaju sa producentom Zlatkom Manojlovićem, muziku radi Nenad, tekstove Predrag, a pesma "U suton" komponovana je na stihove Dobriše Cesarića. Na Splitskom festivalu 1980. godine na fudbalskom stadionu "Hajduka" nastupaju u okviru rock večeri sa još trinaest grupa. U to vreme postižu veliki uspeh u Bosni, a i u daljem toku karijere tu će imati najverniju publiku. Sve do početka rata, naravno. Te 1980. godine u JNA odlazi Boban Pavlović, a menja ga Zoran Stamenković (ex Kerber). Istog leta počinju da sviraju u ferijalnom naselju u Makarskoj gde če biti redovna pojava u sledećim sezonama.

Album "Ipak verujem u sebe" donosi nove hitove "Još uvek sanjam" i "Burna pijana noć". Početkom 1982. godine u grupu se vrača bubnjar Boban Pavlović i kao predgrupa nastupaju na koncertu Džoa Kokera (Joe Cocker) u hali Pionir. Samostalni koncert drže na Tašmajdanu 10. juna 1983. godine sa predgrupama Potop i Kerber. Lider zemunske jazz rock grupe Potop, klavijaturista Saša Lokner, ubrzo postaje član Galije. Oktobra iste godine, u Mančesteru, sa producentom Gordonom Roulijem (Gordon Rowley) snimaju album "Bez naglih skokova". Materijal je miksovan u Kaliforniji. Ploča ne donosi nijedan hit, a pesmu "Ti me svojom hladnoćom ne kušaj" komponovali su na stihove Sergeja Jesenjina. Krajem 1983. godine dobijaju zanimljivo priznanje iz Splita. U okviru ankete za istraživanje omladinskog turizma, proglašeni su "najboljim živim dogadajem na obali". U rodnom Nišu, započinju redovne nedeljne koncerte u Muzičkom klubu 81 na kojima sviraju obrade svetskih standarda.

Saša Lokner odlazi kod Bajage i Instruktora, a klavijature kraće vreme svira Aleksandar Ralev. U to vreme im stiže gitarista Žan Žak Roskam, poreklom iz Zaira, inače Belgijanac. Budući da se Roskam oženio devojkom iz sela kraj Makarske, preselio se u Jugoslaviju i tokom leta se upoznao sa članovima Galije. Roskam je od 1984. godine svirao u grupi D Boys, a 1986. godine prelazi u Galiju i sa njima snima album "Digni ruku". Na ploči se našla njegova pesma "Winter's Coming" za koju je tekst napisala pevačica Dani Klain iz grupe Vaya Con Dios. Producent ploče je Nenad Stefanovič Japanac, a gostuju Saša Lokner, trubač Goran Grbić, saksofonista Nenad Petrović i Bobana Stojković koja je pevala prateće vokale.

Sasvim novi kurs Galija preuzima na ploči "Daleko je Sunce" sa novim saradnicima klavijaturistom i flautistom Batom Zlatkovićem i Radomanom Kanjevcem koji je grupi doneo drugačije ideje i tekstove. Zlatković je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, odsek flauta. Galija mu je bila prvi profesionalni sastav. Kanjevac, novinar II programa Radio Beograda, prvi put se u Galiji ogledao kao autor tekstova za grupu, a doneo je plan o objavljivanju trilogije koja bi se bavila stvarnošću zemlje u neminovnoj tranziciji. Album "Daleko je Sunce" producira Dušan Petrović - Šane, a gosti su Kornelije Kovač, Saša Lokner, Nenad Stefanović, orkestar Fejata Sejdića, Ivica Vdović VD i mnogi drugi. U naslovima pesama kao i same ploče, nalaze se citati preuzeti od Dobrice Ćosića, Vima Vendersa, Branka Ćopića, Ive Andrića, Laze Lazarevića i Alekse Šantića. Bata Zlatković se potpisuje kao autor udarnih pesama "Da li si spavala", "Mi znamo sudbu" gde je i koautor teksta. Tu su i dobro prihvaćeni "Intimni odnosi", "Orlovi rano lete", "Kao i obično". Pesma "Zebre i bizoni" u originalu je trebalo da se zove "Brioni", ali budući da je zadirala u enigmu Tito, jedino se tekst za nju ne nalazi na omotu.

Posle ove ploče, grupu napušta dugogodišnji član Zoran Radosavljević, a dolazi basista Predrag Milanović sa kojim 1989. godine snimaju "Korak do slobode". Autori muzike su Nenad, Bata i Roskam, autor tekstova Kanjevac, a producent Saša Habić. Uvodnu i završnu temu na ploči komponovao je Zlatković, a odsvirali su je trubač Boban Marković iz Vladičinog Hana i sam Zlatković na flauti. U pesmi "Sloboda" sa Nenadom Milosavljevićem peva Goran Šepa iz niške grupe Kerber. Ključne pesme, "Na tvojim usnama", "Kopaonik" i "Sloboda", opet komponuje Zlatković, a sigurni aduti su "Korak do slobode", "Kad me pogledaš" (obe V. Milosavljević) i "Nasmeši se". Roskamov ležeran reggae u "Ljubavnoj pesmi" upotpunjen je ironičnim tekstom na sve aktuelniju temu - nacionalizam. Te 1989. godine nagradu za rock kompozitora godine na festivalu MESAM dobija Nenad Milosavljević. U Galiju dolazi novi basista, Beograđanin Dušan Karadžić. Početkom 1990. godine sa grupama Riblja čorba, Valentino, Viktorija, Bajaga i instruktori učestvuju na trodnevnim koncertima u Temišvaru. Iste godine objavljuju album najvećih hitova "Još uvek sanjam" za koji su neke od starijih pesama ponovo snimljene.

U vreme prvih višestranačkih izbora u Jugoslaviji, pripremaju maksi singl, predizbornu ploču na kojoj je trebalo da se pojave pesme "On je isti kao on", "Ti si moja jedina Partija", "Posle svega" i "Komunista" (gostujući vokal Šaban Bajramović). Ali do realizacije ploče, iz nejasnih političkih razloga, nikada nije došlo. Albumom "Istorija, ti i ja" 1991 . godine završavaju trilogiju. Produkciju je radio Nikša Bratoš (Valentino), ploča je snimana u Titogradu, a miksovana u Zagrebu. Kao gosti pojavljuju se frulaš Bora Dugić, Saša Lokner, basista Slaviša Pavlović - Stenli i ansambl Renesans. Sa ploče se izdvajaju pesme "Trava", "Skadarska", "Trube" i "Seti se maja". Juna iste godine sviraju kao predgrupa na koncertu Boba Dilena u Zemunu. Avgusta poslednji put sviraju u Sarajevu. Zbog narasle napetosti u zemlji, Žan Žak Roskam napušta grupu i vraća se u Belgiju. Njega menja Beograđanin Dragutin Jakovljević. Sa novom postavom objavljuju CD "Ni rat, ni mir" na kome je izbor pesama iz trilogije uz dva nova snimka - "Pravoslavlje" i "Na Drini ćuprija". Te dve pesme objavljene su i na promo singlu koji je deljen publici na njihovom koncertu u Sava centru decembra 1991. godine. Na tom nastupu su im se pridružili orkestar Fejata Sejdića, hor flauta, kamerni hor Sveti Đorđe i pijanista Miloš Petrović. Godinu dana kasnije opet organizuju veliki koncert u Sava centru povodom stogodišnjice Srpske književne zadruge. Snimaju pokion - singl sa obradama pesama "Mi nismo sami" grupe Film i "Sanjam" Indeksa. Na koncertu se kao gošća, posle mnogo godina anonimnosti, pojavljuje Olivera Katarina.

Početkom 1993. godine grupu napušta Bata Zlatković koji se povlači iz muzike sve do 1996. kada za PGP RTS objavljuje ploču "A be da be". Novi klavijaturista Galije je Oliver Jezdić, a novi basista Bratislav Milošević. Sa njima na Kipru 1994. godine snimaju dupli album "Karavan" u produkciji Saše Habića. Kao autor tekstova ponovo se potpisuje i Predrag Milosavljević, a Kanjevac posle ove ploče prekida saradnju sa Galijom. Kao gost na akustičnoj gitari svira Dragan Jovanović (Generacija 5). Ploča donosi osamnaest pesama od kojih su "Petlovi" obrada izvorne narodne. Tokom leta ploču promovišu serijom besplatnih koncerata na otvorenom prostoru. U okviru toga drže koncert u parku kod Skupštine Beograda. U proleče 1996. godine objavljuju album "13" na kome su pored tekstova Predraga Milosavljevića i stihovi pesnika Branka Radičevića, Stevana Raičkovića i Petra Pajića. Leta 1997. godine grupa objavljuje još jednu kompilaciju "Večita plovidba" i snima CD "Voleti, voleti".

0 grupi Galija objavljena je istoimena knjiga koju je napisao Milan Kerković, novinar iz Niša, kao i knjiga tekstova sa ploča. Uz rad sa grupom, Nenad Milosavijević paralelno komponuje pozorišnu muziku. Tokom svih ovih godina opremio je preko šezdeset predstava za koje je dobio šest nagrada. Radoman Kanjevac je objavio knjigu poezije "Otvoreno pismo" (Prometej 1995) i "Reči za pevanje" (SKC 1995) u kojoj su tekstovi pesama sa ploča Galije, a na njegove tekstove pesme su snimali YU grupa i Viktorija.


Kotor

Drsko je imala godina
koliko Kotor vekova
u sebe sam je sakrio
ko strogu tajnu čuvao

Ref.
Kako usnama miluje
kako prstima šapuće

U zemlju snova smo otišli
kupine poljupcima delili
bila je kraljica dodira
moja radost noćima

Ref. 2x

Čarobnjak je bila
u kosi je krila opojne mirise
stalno se sećam
Kotoru vraćam da opet osetim

Ref. 2x


Zena koje nema


Trube


Trava


Na tvojim usnama


Kao boja tvoga oka


Jos_uvek_sanjam


Da_me_nisi


Da li si spavala


Burna_Pijana_NoC.mp3


Dodirni_me
10.08.2008.

ELEMENTAL

Elemental na hrvatsku hip hop scenu donose novi zvuk i osjetno drukčiji pristup ovoj vrsti muzike, u hiphop svijetu poznatiji kao "organic". Približava rap muziku ostalim stilovima, te uvodi nove instrumente koji na studijskim snimkama živom svirkom daju novu produkcijsku snagu i otvaraju ovu muziku prema ne-trendovski orijentiranoj publici. Grupa djeluje od 1998. godine, kada su se okupili kao trojac, da bi 2003. godine, nakon "kadrovskih promjena", u bend uveli instrumentaliste koji danas djeluju kao ravnopravni djelovi benda.

Elemental danas ima 7 članova. Elemental su 2000. godine izdali svoj demo / debut album "Moj, njegov i njen svijet", za malu zagrebačku izdavačku kuću KondorComm. Ubrzo, nakon objave prvog albuma, okupljaju prateći bend te većinom nastupaju bez matrica, iako ne odustaju ni od tradicionalnog hip-hop pristupa, bez benda - samo s DJ-em.

Elemental su trenutno potpisani za slovensko-hrvatsku izdavačku kuću Menart za koju su izdali svoj drugi album, u ožujku 2002. godine. S drugim album nastojali su se još više približiti živoj svirci, a na albumu su im gostovali mnogi eminentni hrvatski instrumentalisti, uglavnom jazz orijentacije (Mario Igrec na gitari (grupa Cubismo), Josip Grah na trubi (bend Josipe Lisac, Matija Dedić), Tihomir Novak na kontrabasu (Zagrebačka Filharmonija, izvrsni bossa nova sastav Quartet Sensitive). Vokalno su pripomogli i razni hip-hop izvođači (Tram11, Bizzo iz Bolesne Braće, Špica, One II Many).

Nakon kreativnih nesuglasica sa trećim MC-jem u bendu, Elemental nastavlja sa radom i u bend punopravno prima glazbenike s kojima danas rade na novom materijalu. Elemental sačinjavaju Shot i Remi kao MC-ji i glazbenici Erol Zejnilović (gitara), Tino Baričić (bubnjevi), Marijo Bilić (bas), Dinko Janković (klavijature) i Meri Salkić (bac kvocal). U ovom sastavu izdaje album "Male stvari", u listopadu 2004. godine, prvi hrvatski hiphop album koji je u potpunosti odsviran, umjesto uobičajenog sempliranja. Nakon izdavanja albuma, zbog brojnih obaveza, Dinko je morao napustiti band i njegovo mjesto je zauzeo Davor Zanoški.

Elemental prvenstveno nastoje zadržati osnovnu jezgru muzike unutar hip hop obrazaca, ali u njihovim podlogama jasno se ocrtavaju utjecaji jazza, soula, funka, i reggaea. Kao neke od stranih glazbenika koji su im bliski po stilu muzike nabrajaju izvođače poput The Roots, Common, Talib Kweli, Mos Def, D'Angelo, Erykah Badu i De La Soul. Kompletnu glazbu i tekstove sami potpisuju.

Veliki naglasak Elemental stavlja na svirke uživo, dinamične nastupe i izravnu komunikaciju sa svojom publikom. Bend nikada nije robovao glazbenim trendovima i ne vodi se prolaznošću singlova ili prodajom albuma. Svoju glazbu ne smatra proizvodom, nego svojim umjetničkim izrazom, pa se trudi u pjesme unositi inovativnost, originalnost i stvoriti vlastiti stil.

2005. godine Elemental je nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu "Porin" u tri kategorije, a te iste godine Remi dobiva nagradu "Zlatna Koogla" za najbolji vokal. Spot za pjesmu "Tako lijepa" je 2006. godine dobio nagradu "Magdalena" za najbolji spot. 2007. godine Elemental dobiva "Zlatnu Kooglu" za spot "Iz dana u dan". Pjesma "Tako lijepa" dobila je odlikovanje emisije "HR Top 20" i ušla u top 20 najboljih pjesama 2006. godine. Album "Male stvari", HDU (Hrvatska diskografska udruga) je nagradila srebrnom pločom za broj prodanih primjeraka albuma.

Tijekom tri godine, uz mnogobrojne koncerte i nastupe u televizijskim i glazbenim emisijama, Elemental je radio na novim pjesmama i snimio novi album "Pod pritiskom" koji je izdat sa etiketom izdavačke kuće Menart. S albuma su već predstavljena tri singla, "Dobar dan" u kolovozu 2007. godine, "Zašto te imam" u studenom 2007. godine i "Pod pritiskom" u veljači 2008. godine. Svi su singlovi sjajno prihvaćeni i zauzeli su vrhove top ljestvica u cijeloj Hrvatskoj.RomantikaTesko je mislit' na romantiku
slušat' razum i logiku
kad si tako dobar
teško je glumit' manire fine
samo brijem kak' da te skinem
tako si dobar

Trudim se ostati dama
al' dama izvisi sama
a ti si tako dobar
ajmo ne sad raspravljat'
nemoj me samu ostavljat'
možda te vodim doma

Vidim da me gledaš
s istog mjesta
i to vec cijelu večer
A bas si šećer,
a vjeruj mi inače freakove srećem
Činiš mi se guba, zanimljiv,
a meni je dosadno
I nije da ovo radim inače,
pa izgledam zbunjeno
Malo mi je crnjak,
hvatam zrak, koji mi je vrag
Inače uvaljujem šprehu Trama
zakaj sad imam tremu
Neg kak se zoveš,
kaj ima i kam inače izlaziš
iz kog si kvarta, iz centra,
isto ko i ja
Koji je tvoj znak,
čekaj pogodit ću, vodenjak
Nisi, šteta, al' ne smeta,
ajmo ispočetka
Platit cu ti piće
da mi pomogne uvaljat' priče
Kažeš svidjam ti se,
i inače voliš rapperice
Ma sve je pet,
meni se svidja tvoje lice,
I način na koji popunič traperice, haha
Ajmo ne filozofirat', ako mogu birat
Ovdje je raja koma
A ja sam sama doma

Ref.

Dok se penjemo na kat
postaje sve teže izdrzati
biti svetica ko djevica,
jebi ga necu stati
Kog briga kak se zoveš
Necu te sutra zvati
Dovoljno je to što vidim,
i ubrzaj sad
Ti čekaš, čekasšda,
sve započnem sama
Pa da sutra imas stofa,
za ispričat' dečkima, haha
Ti nemaš pojma,
da volim biti glasna
Kažeš to te napaljuje,
onda sam te dobro našla
Igraš čudno, opusti se,
imam što oćeš
Ja sam control freak,
bas tvoj tip
Ak nis bar za nocas
Pusti da budem ja,
ta koja te inspirira
Muza i carica,
ak treba rob i gospodarica
Šta tiltas, hej,
kad počnem pričat' prljavo
Nema natraga ej
i baš me briga
u sšo srljamo
Liži mi vrat, i šapni
što bi mi sve radio,
dok svira radio
Ko Boris dosta je strofe
hoću korist
Daj šta nudiš,
valjda ti ne treba tumač
Ajmo ne gasit' svjetlo
da se možeš lakše snać'

Ref.

Vidno razocčarana diplomatski trazim riječi
Pregrizem jezik da
ne moram iskreno reći
Navlačim hlače, i kontam totalno bed
Spreham pitaš me kak je bilo
suzdržavam se od smijeha
Super, lover man, ispod totalni amater
Kajem se, trebala sam znat'
da je preda mnom blefer

Ne srce, to nije
bilo cijelu noc
I nije bilo do jaja
Bilo je deset minuta
I nisi nis obavio do kraja

Imaš predivno lice,
imas smisao za humor
Ajde kupi prnjice,
od šprehe me hvata umor
Okreni ključ kad izlaziš,
nemoj lupat' vratima
Nemam želje za reprizom,
brijem da si shvatio


Bekstvo


Tako lijepa


Napokon.mp3>


Nema vremena>


Remi>


Ink>


Noćna ptica>


Hrvatski Psiho>


Tempo velegrada>


Vidi me sad>


Sama>


10.08.2008.

VAN GOGH

Grupu su osnovali gitarista Zvonimir Đukić - Đule, pevač Goran Milisavljević, klavijaturista Đorđe Petrović, basista Predrag Popović i bubnjar Srboljub Radivojević u januaru 1986. Krajem iste godine izašao je prvi album benda, Van Gogh. Ubrzo nakon toga grupa prestaje sa radom.

Zvonimir Đukić je obnovio Van Gogh 1990. godine, i grupa izdaje singl "Gubiš me". Tokom 1991. pojavljuje se album Svet je moj, na kome je pored gitare Đukić preuzeo i ulogu pevača. Pored njega od originalne postave je ostao samo Srboljub Radivojević, a na albumu su svirali i klavijaturista Vlada Barjaktarević, basista Aleksandar Barać i veliki broj gostiju.

Na sledeća dva studijska albuma Strast (1993) i Hodi (1996) grupa je svedena na trio Đukić/Barać/Radivojević. Međutim, nakon toga Barać napušta grupu. 1999. godine izlazi album Opasan ples. Novi basista grupe postao je Dušan Bogović, ali i njega je ubrzo zamenio Dragan Ivanović. Krajem 2002. godine izašao je album DrUnder.

Nakon pauze od skoro četiri godine sedmi studijski album grupe Van Gogh, nazvan Kolo, pojavio se u prodaji 24. maja 2006.

2007. godine su osvojili MTV Adria nagradu za najboljeg regionalnog izvođača (Best Adriatic Act)


OPASAN PLES


Ovo je tango za mene,
tebe, nju i njega
Je tako opasan ples,
po našu divlju glad

Tako teško se u nama,
lomi daljina koja kida
A umreti je lako,
svaki put nebo zna,
čuje glas, ti si sam,
i plaši te do smrti ....

Znam, zeliš da sam tu
da hodamo po tlu toplom od suza
Noć, kad mene ne bude
pomisli da san pada ti na lice ..

Gde šaputa će mrak,
zastaće ti dah,
čekat ćeš sama...


NEKO TE IMA NOĆAS


Hteo bih negde da te vidim
kao slučajno
u kom džepu ovaj grad
te noćas sakrio

Sada ne mogu da zaspim
nešto se dogodilo
poludeo sam sasvim
od kad mislim na tebe
sve se izmenilo

Kad sam s tobom
kao da hodam po vrelom asfaltu
i taman kad se noge naviknu
ti više nisi tu

Sada ne mogu da zaspim,
neto se dogodilo
poludeo sam sasvim,
od kad mislim na tebe
sve se izmenilo

Ref.
Neko te ima noćas,
neko te voli
neko te ima,
to nisam ja

Kad sam s tobom,
kao da padam,
a nikad ne padnem
gde te sakrio ovaj grad,
ne mogu da te pronadjem

I ne mogu da zaspim,
nešto se dogodilo
poludeo sam sasvim,
od kad mislim na tebe
sve se izmenilo


KLATNO


Mi, sve smo probali i sve
prodali za samo jedan dan
i sva naša nadanja su
izbledela od čekanja

Toliko puta sam zamišljao
kako me oblak nekud odneo
negde daleko u zaborav
vise mi nisša ne značiš

While my guitar guently weep

Klati se klatno, zlato je zlatno
bleda je senka, lepa i slepa
spava li bajna, da li je tajna
klati se klatno, klatilo zlatno
(2x)

Ref.
Sve ove godine ti si tu
i čekaš da nadjem te
znasšda ljubav slepa je
kaži mi kako da čuvam te

I ovo sve tako težak je, jedan
pokušaj za samo jedan dan

BROD OD PAPIRA


Kažu, puštaš brodove rekom, papirne
Na svakom piše: "Čekam, a nema te!"
Bez tebe ne smem, ja ne umem:
pisati, smejati se, hodati

Kažu da puštaš zmajeve nebom najviše
Na svakom piše: "Zašto nema te?"
Ja tebe ne smem, a ti ne umeš:
imati, lagati, sanjati

Kada odeš onda ucini to
da tako ne izgleda
Kada odeš od mene,
učini samo to, samo to, samo to...
da tako ne izgleda...
10.08.2008.

LEPA BRENA

Fahreta Jahić Živojinović poznatija kao Lepa Brena (Tuzla, 20. listopada 1960.), najpopularnija (folk) pjevačica bivše Jugoslavije.

Karijeru je započela 1982. godine i to u jednoj od tada najpopularnijih emisija koju je uređivao pokojni srpski voditelj Minimaks. U kratkoj majici i bermudama je sa svojim bendom "Slatki greh" prisustvovala tom snimanju, no upravo zbog drastične razlike od ostalih "novih nada" njen performans je izbačen iz emisije. Taj snimak je upotrijebljen u "Nedjeljnom popodnevu sa Minimaksom" kao šala na njen račun, no njena karijera tada polazi uzlaznom putanjom. Snimila je par dueta s Miroslavom Ilićem, srpskim folk-pjevačem, snimila desetak filmova, između ostalog, hit-seriju "Hajde da se volimo",...

Bila je prva žena iz Jugoslavije koja je snimala spotove na egzotičnim mjestima, u Turskoj za pjesmu "Robinja", srednjoj Africi za "Tamba lamba", Španjolskoj "Sanjam",... Od 365 dana u godini radnih je bilo oko 300 te svaki dan po 2 koncerta sirom bivše Jugoslavije. Najveći hitovi su joj "Jugoslovenka", "Čik pogodi", "Mile voli disko", "Mani zemlju koja Bosnu nema", "Bosanac", "Živela Jugoslavija" i nezaboravna pjesma "Luda za tobom"

Spektakularni koncert je bio u Bugarskoj pred 100.000 gledatelja gdje je sletjela helikopterom. Brena Nacionale, tada već Internacionale je za svaku novu godinu imala svoj show. 1990. se udala za teniskog asa Slobodana Bobu Živojinovića s kojim ima 2 sina. 2000. godine je otet stariji sin Stefan, te se poslije te akcije svi se sele na Floridu.

Danas je vlasnica folk i turbofolk produkcije "Grand", predstavništva "Red Bull" i "Ford" za Crnu Goru i Srbiju.

DVA ASAPada noć,svako na svoju stranu
gasimo zadnje svetlosti sjaj
a sutra kad vidimo se po danu
ćutimo,niko da kae kraj
jer sutra sve,sve,biće kao pre.

Ref:
Jer ti i ja,ja i ti ko dva asa
takvi se nikad ne rastaju
i kada nam stane pesma iz srca
asa dva uz nju još igraju.

Jer sutra sve,biće sve kao pre

Pada noć ,naša soba je sama
na krevetu,tu pidžama je par
na stolu štos za bolji zivot reklama
u pepelu skoro ugašen žar
jer sutra sve,biće sve kao pre...

ZRNO TUGE


Zrno tuge pod nogama tvojim
zrno tuge pod nogama tvojim

Da, idem sad
da se okupam u zlatu
da, to sam ja
sa problemima na vratu

Hej, da, uvek sam
imala sve kao na dlanu
ljubav terala u stranu
to sam ja

Al' kako stoje stvari
zna onaj što mi sreću kvari

Ref.
Da pozovem bilo koga
u sred pola noći
da nas dele okeani
taj ce mi doći

Znam da ceo svet je sada
pod nogama mojim
samo ja sam to zrno tuge maleno
pod nogama tvojim

Da, idem sad
da se istopim od sreće
da, to sam ja
tuga pobeći mi neće.

Hej, da, naizgled
sigurna i tako jaka
hrabra kao žena svaka
to sam ja.

Al' kako stoje stvari
zna onaj što mi srežu kvari

Ref.

Zrno tuge pod nogama tvojim
zrno tuge pod nogama tvojim

DOBRA GREŠNICA


SLEDEĆI


KUĆA LAŽI


Da li spreman si sad da napustiš sve
da se odrekneš svih samo zbog nje
da te izjeda greh,da te prezire svet
i da kajanje tvoj isprati let.

Ref:
Ne važi se,ne važi se
što tvoje reči bole
što više me ne ljubiš
i zato maske dole!

Što samu me ostavljaš
u ovoj kući laži
ne važi se to što volim te
al' to sa njom, e,to se važi

Šta je bilo tu jedino ti to znaš
u oči nesmeš ni da je pogledaš
jednom desilo se i ne, ponovilo se
kažeš, nevažno i ne sećaš se...

Ref:

U ovoj kuci lazi


ZAŠTO


UDJI SLOBODNO


O,kako uzimaš mi dah
kad korake ti čujem
i ko da nije noć, san me ne hvata
ma,dodji ovde sam,iza zatvorenih vrata.

O,kako ulivaš mi strah
da gubim te polako
da s naše sudbine pada pozlata
ma,budi opet moj,iza zatvorenih vrata.

Ref:
Udji slobodno,vidi da li dišem
hiljadu sam ti ja života dala
dodji,uzmi mi još i ovaj
što sam s tobom imala.

Udji slobodno,to je samo ljubav,
kad vidim te srce svoje čujem
znam da nikad mi nisša nisi dao
a ipak sve ti dugujem.

Možda je ovo samo san
jos jedna noćna mora
al' tvoja duša je meni poznata
i sama ostajem iza zatvorenih vrata.


Ref:

Samo je jedna zvezda noćas plava,
sa neba sisšla ja
sija tamo gde naša ljubav spava
do mene vodi te,do mene vodi te.

PAZI KOME ZAVIDIŠ


Stajala sam tamo srećna i sama
slobodna, nikome kriva ni dužna
a ona se ljubila sa tobom
i ne znam zašto činila se tužna

I čega sam bila tako željna
ni sada ne vidim
a počeh na tebi da joj
da joj zavidim

Ref.
Znala sam o tebi, znala sve
pala ti na grudi ledene
tamo samo kamen kuca
tu gde ljubiš, koža puca

Znala sve i na sve pristala
samo jednom sam zablistala
nije ljubav sve što vidiš
zato pazi kome zavidiš.

Stajala sam tamo srećna i sama
i mogla sam tako bar još pola veka
a kada sreća dosadi čoveku
iza ugla nevolja te čeka.

Ref.

Oko moje, znali smo
dobro šta radimo
da uzalud tražimo
ono što već imamo

I da ću sutra opet biti sama
i da jutro menja sve
sve sam to znala, al' srce kuca
i kada slomljeno je...

GRAD..sa moje leve strane...

Videla ga nisam, ja ne pamtim od kad
al još mu nosim sliku, kad je bio mlad
da me seti šta je bilo, a šta mi se učinilo
s kim je i šta radi, to me se ne tiče
al zaborav ko cvet za noć ne niče
jer mnogo vode će proteći dok prebolim
al to mu nemoj reći, nemoj reci

Znam da neke ljubavi umiru jer odnese daleke,
znam za njima ostaće dve suze na dnu reke,
znam da to je jedan grad žto živeće i onda kad sve stane,
znam da zauvek je tu sa moje leve strane

Poznala ga ne bih da ga sretnem sad
al još mu nosim sliku kad je bio mlad
da me seti šta je bilo, a šta mi se učinilo
mogu sva mesta na svetu da mi postanu dom
al srce će ići uvek ulicom tom
gde na kraju pod svetlom čekaš me ti
u gradu izgubljenih ljubavi

ref

Znam da to je jedan grad
da to je jedna noć
znam kad moje srce dam
to biće zauvek

KRALJ


GOLUBE


Nisi mi sudjen to znam
večno ćeš biti moj san
život me ranio, život me kaznio
sve mi zabranio

Ref. 2x
Ja ljubim drugog jer tebe ne mogu
srce mi plače volim te sve jače
i dok mu ljubav priznajem
u duši tvoja ostajem, golube

Nisi mi sudjen to znam
tužan je svaki moj dan
jednom sam planula
sreća me zanela pa me obmanula

Ref. 2x

SVE MI DOBRO IDE OSIM LJUBAVI


Odavno mi srce
šapuće što želi
ali me od sreće
mnogo milja deli, deli
(mnog' milja deli)
(2x)

Ref. 2x
Sve mi dobro ide
osim ljubavi, osim ljubavi
kad me noću samu stignu nemiri
a gde su mi tvoji dodiri

Slutim da mi život
neku tajnu skriva
uzalud mi duša
pravu ljubav sniva, sniva
(pravu ljubav sniva)
(2x)

Ref. 2x

Znam da uvek idem
sama protiv svega
priznala bih rado
al' ponos mi neda, neda
(al' ponos mi neda)

TI SI MOJ GREH


Za tebe ja sam poslednja
i nikad ona jedina
a srcu mom si
svetinja i robija

Samo za korak ili dva
opet mi bežiš kao pre
moja te suza ne stiže
i ne briše

Ref.
Ti si moj greh
i što me manje voliš, više boliš
ti si moj greh
koji mi krade uzdahe

Ti si moj greh
samo zbog tebe hoću, u samoću
praštam ti sve
jednom se voli, jednom umire

I zadnji voz ne prolazi
a talas bez tebe dolazi
uvek u gluvi noćni sat
ja gubim rat

Samo za korak ili dva
opet mi bežiš kao pre
moja te suza ne stiže
i ne briše

Ref.


TI ME PODSJEĆAŠ NA SREĆU


Bez tebe moja duša
ne može da diše
a jednom rekla sam
neću nikad všse
rekla, pa porekla
i opet isto

Ref.
Ti me podsećaš na sreću
nikad, nikad više reći neću
ti me podsećaš na sreću
a niko ne zna šta nosi novi dan
jer život je kratak
i prodje kao san

Bez tebe moje srce
ne može ni dana
a jednom rekla sam
dosta mi je rana
rekla, pa porekla
opet se opekla

LUDA ZA TOBOM


Dolaze divlji dani u tišini
a ti treperiš negde u daljini
k'o sjajna zvezda, hladna i daleka
još si mi preka potreba...

Već dugo slušam neke prazne priče
i sve mi laži baš na tebe liče
ruku na srce razloga je malo
da bi se s tobom ostalo..

Ref.
Luda za tobom, šta se tu može
kad još te čuvam ispod kože
luda za tobom, a tebi smeta
sto bi zbog tebe i na kraj sveta

Luda za tobom, šta se tu može
kad još te čuvam ispod kože
luda za tobom, a tebe briga
tebi je ljubav samo igra..

U ovoj sobi previše je mraka
hoću da bežim ali nisam jaka
jer tebe volim čak i kad se svetim
pa želim da ti doletim

POŽELI SREĆU DRUGIMA


Znam zašto me vredjaš
i znam kako to boli
a ne znam i neću saznati
dal' ću ikad ikog tako ljubiti

Ref. 2x
Poželi sreću drugima
kad nemamo je ti i ja
i nek se nikom ne desi
ono što je tebi i meni

Znam šta je to ponos
i znam zašto ga nemam
a ne znam i neću saznati
dal' ću ikad ikog tako ljubiti

Ref. 2x
10.08.2008.

AZRA

Januara 1977. godine za šankom Teatra TD u Zagrebu, lokalni anarhisti su ispijali lozu i pričali o politici, slaveći jer je Đoko anarhist (kome je posvećena pesma Jablan) dobio kćerku, kojoj je trebalo dati ime. Tada je Džoni izrecitovao stihove čuvene Hajneove pesme Azra, koja se u prevodu Alekse Šantića peva kao sevdalinka:

Kazuj robe, otkuda si, iz plemena kojega si?
Ja se zovem El Muharem, iz plemena starih Azra,
što za ljubav život gube i umiru kada ljube.
Tako su isto veče dobili ime Azra i Đokova ćerka i Džonijev novi bend.

Na vrhuncu slave, 1984. godine, Džoni je raspustio Azru (prvi ali ne i jedini put) i otišao u svet, odnosno u Holandiju. U ovom periodu je upoznao Josefinu Frudmaier, njegovu sadašnju ženu. Džoni je u Holandiji nekoliko godina radio trostruki album na engleskom jeziku „It Ain' Like In The Movies At All“ koji je relativno slabo prošao.

1987. se Štulić vratio u zemlju, zajedno sa novim basistom Stevenom Kipom, za kojeg kaže da ga je našao na ulici: "Našao sam ga na ulici, jednostavno sam ga našao. To uvjek ide tako, vidio sam ga kako svirucka i pokušao. Svirao je cijelu 1987. i 1988. godinu, sa njime sam napravio Između krajnosti i Zadovoljštinu". U naredne tri godine napravio je još četiri albuma, pre konačnog raspuštanja benda. Bubnjar Boris Leiner na pitanje o raspadu Azre kratko odgovara: „Ah, bilo je to bolno.

KAO TI I JA


VOLJELA ME NIJE NI JEDNA


UŽAS JE MOJA FURKA


KRVAVA MERI


GRACIJA


FA FA LA


ANDJELI


AKO ZNAŠ BILO ŠTO


AKO ŠTA DA RADIM


A JA NEMAM DARA


FILIGRANSKI PLOČNICI 1


FILIGRANSKI PLOČNICI 2


10.08.2008.

LETU ŠTUKE

Sarajevska grupa Letu stuke nastala je jos davne 1986. godine kada su je oformila cetiri sarajevska srednjoskolca. Pod utjecajem punka i novog vala clanovi grupe prikljucuju se post novovalnom pokretu stvarajuci distancu prema tadasnjoj cuvenoj sarajevskoj pop skoli. Prva postava grupe - Admir Ahmetovic (bubnjevi), Damir Terzic (gitara), te autorski dvojac Nedim Sinanovic (bas) i Dino Saran (vokal), koja je zaintrigirala tadasnje glazbene kriticare, pocinje intenzivno raditi, svirajuci na mnogobrojnim koncertima tadasnje sarajevske demo scene. Sa nekoliko jakih pjesama grupa je potkraj 80-tih bila prihvacena kao lokalna sarajevska koncertna atrakcija.

Letu stuke, koje su u neobicnom imenu sacuvale repliku iz davno zaboravljenog partizanskog filma, zbog raznih previranja, odlaska u vojsku, te pocetka ratnih zbivanja, svoj rad su stavili na hold. Clanovi benda raselili su se na sve strane svijeta, dok se Dino Saran, nakon kratkog boravka u Zagrebu, vrativsi se u Sarajevo gdje uz pisanje pjesama za hrvatske glazbenike, ponovno pocinje ozbiljno razmisljati o reaktiviranju benda. Uz njegovu upornost, te uz veliku podrsku aranzera, producenta i perkusionista Djani Pervana, koji se u medjuvremenu odselio u Pariz gdje postaje nezamjenjivim clanom Rundek Cargo Orkestara, u veljaci 2005. godine, grupa Letu stuke, u nesto izmjenjenom sastavu, ponovno ulazi u studio i napokon, nakon 17 godina iscekivanja, pocinju sa snimanjem svog prvog studijskog albuma.

LETU ŠTUKE(full)


PROTEINI I UGLJIKOHIDRATI (full)
01-Paranoja
02-glava u oblacima
03-Proteini i ugljikohidrati
04-sami
05-Poljubi je dok spava
06-F.G.R
07-Muzika
08-Bella donna
09-Psycho
10-Tesla
11-Mali
12-Nekad kad pozelim